2019 10 24 – 2020 01 KRISTINOS NORVILAITĖS-GENIUŠIENĖS PARODA

Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerija 2019 m. spalio 24 d. 18 val. pristato grafikės Kristinos Norvilaitės-Geniušienės darbų parodą „Braižau savo žemėlapį“.

Paroda „Braižau savo žemėlapį” tai – bandymas pristatyti daugiasluoksnį ir intensyvų Kristinos Norvilaitės-Geniušienės kūrybos pasaulį. Menininkė baigė grafiką Vilniaus dailės akademijoje, bet grafikos tradicinę kalbą praplėtė už popieriaus ribų.  Ji kuria objektus, iliustruoja knygas, kuria autorines knygas, veda edukacinius grafikos užsiėmus Santaros vaikų ligoninėje (ligoninėje savanoriauja jau dešimtmetį), rengia koncertus, bei poezijos vakarus savo galerijoje.

Šioje ekspozicijoje bus rodomi tradiciniai lino raižiniai, atlikti ant popieriaus, drobės ir medžio, meniniai objektai – pašto dėžutės, instaliacija „Vienuolynas“, autorinės vienetinės menininkės kurtos knygos, taip pat Kristinos iliustruotos knygos (V. V. Landsbergio „Varlė bunkeyje, B. Mar „Gėlininkė“, G. Norvilo „Vėžlys dūmas“, G. Bessière „Plunksna“ ir kt.). Daugelis menininkės objektų yra interaktyvūs: žiūrovai galės juos liesti, atidaryti, skaityti, rašyti, vartyti, šokinėti.

„Tikrais žemėlapiais nelabai mėgstu naudotis, aš tik į juos užmetu akį ir keliauju vedama intuicijos, kaip ir savo kūryboje. Realybę suvokiu kitaip ir savo viduje nusibraižau visai kitokius žemėlapius. Šioje parodoje rodau savo vidinius žemėlapius: linoraižinį, objektus, autorines knygas, išleistas iliustruotas knygas. Rasite ir juodą baltą lino raižinį, ir vienuolyną, ir meilę, ir grafikos presą, ir mano eskizus.“, – žaismingai pasakoja menininkė.

„Viena vertus, K. Norvilaitės grafika yra panaši į tapybą – ji spaudžiama ant drobės ir tempiama ant porėmio, dažniausiai yra didelio formato su stipriai išreikštu spalvos dėmeniu. Antra vertus, tai tikri plakato tipo grafiniai lino atspaudai, kurių ryškiose spalvinėse plokštumose veriasi erdvinis pasaulis. Jos vaizduojami daiktai ar atskiri žmogaus kūno fragmentai tiksliai įsikomponuoja į erdvę ir ją užvaldo.“ (J. Liškevičienė „Kristinos Norvilaitės kūryba: Septintoji diena “, Dailė 2016 / 1)

Šiais metais K. Norvilaitės-Geniušienės darbai dalyvavo parodose: JAV (New York, “Manhttan graphics center“ ir “Site:Brooklyn gallery“), Kanadoje (Vancuver, The Biennial International Miniature Print Exhibition (BIMPE), “ The Federation gallery“),  Vokietijoje (Berlin, Mini-Maxi Print Exhibition, “Galleri Heike Arndt Berlin“), Portugalijoje (Douro, 4 Global Print 2019, Museum do Douro), Norvegijoje (Haugesund, Haugesund art museum), ArtVilnius’19 meno mugėje ir kt.

Ši paroda yra pirmoji Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje rengiamo grafikos parodų ciklo „ARTspaudas“ dalis.

Parodos kuratorė Jūratė Stauskaitė

Paroda veiks iki 2020 m. sausio vidurio Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerijoje. Lankymas nemokamas. Parodos metu bus surengti trys edukaciniai užsiėmimai, kuriuos praves grafikė K. Norvilaitė-Geniušienė. Tikslesni užsiėmimų laikai bus paskelbti atskirai.

Atidarymas 2019 10 24 18 val.

 

Apie Kristiną Norvilaitę – Geniušienę

Kristina Norvilaitė-Geniušienė –  Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Grafikė baigė bakalauro ir magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Surengė virš 40 personalinių parodų, o dalyvavimų grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje (JAV, Izraelis, Belgija, Danija, Švedija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Olandija, Rusija, Ukraina, Austrija, Vokietija, Italija, Ispanija, Norvegija, Suomija ir kt.), jau būta virš dviejų šimtų.

2010 m. dailininkė buvo apdovanota iš karto dviem garbingomis stipendijomis – Lietuvos Respublikos Kūrėjo stipendija ir Vilniaus miesto mero Jaunųjų menininkų stipendija. Parodoje „Estampas’06“ Kristinos Norvilaitės darbai buvo įvertinti diplomu, o parodoje „Estampas’09“ – diplomu už „Plastinės kalbos grynumą“. Menininkė taip pat yra žinoma kaip knygų dailininkė (išleista virš 80 jos iliustruotų knygų), parodų kuratorė ir meno akcijų autorė. Nuo 2000 m. veda grafikos edukacinius užsiėmimus, o nuo 2009 m. šiuos užsiėmimus taipogi rengia Santaros vaikų ligoninėje. Kristinos Norvilaitės iliustruota V. V. Landsbergio knyga „Varlė bunkeryje” Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) pripažinta 2010 metų meniškiausiai iliustruota knyga. 2018 metais Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) skyrė apdovanojimą už dvispalves iliustracijas knygai G. Bessière „Plunksna“. 2011 m. įkūrė galeriją „Kristina Norvilaitė”, kurioje kuria ir eksponuoja savo darbus, rengia poezijos vakarus, koncertus. 2013-2019 metais ši galerija buvo pristatyta meno mugėje „ArtVilnius“. 2015 m. debiutavo kaip scenografė Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre.

Norvilaitės darbų yra įsigyję Lietuvos ir Italijos muziejai, bei privatūs kolekcininkai iš JAV, Australijos, Japonijos, Danijos, Švedijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Olandijos, Rusijos, Ukrainos, Austrijos, Vokietijos, Italijos, Ispanijos, Norvegijos, Suomijos, Belgijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Čekijos ir kt.

Daugiau apie menininkę: www.kristinanorvilaite.com, www.galerija-norvilaite.lt

Dalintis